События

Expoziția "Măd in Moldova" a pictorului Ștefan Eșanu – artă născută din setea de adevăr

Ultimele evenimente petrecute în țară ne fac să ne întoarcem cu gândul la valorile poporului moldovenesc și să ne întrebăm dacă nu cumva aceste valori sunt născute dintr-o credință oarbă și dacă nu sunt, de fapt, lipsite de sens. Trăim fiecare zi îngreunați de reguli, prejudecăți, obiceiuri, de un anumit fel de a gândi și de foarte puține ori ne întrebăm dacă toate acestea ne reprezintă cu adevărat. Pe data de 4 noiembrie a avut loc deschiderea expoziției de pictură “Măd in Moldova” a artistului Ștefan Eșanu.

Art-salonul MolDeco va găzdui timp de două săptămâni lucrările pictorului, crearea cărora a pornit de la ideea: ”Ca să poți trăi normal într-o țară ca a noastră, trebuie să fii puțin nebun”. Evenimentul a avut loc într-o atmosferă plăcută, chiar prietenoasă, iar lucrările, deși privite sceptic de unii vizitatori, au fost apreciate pe bună dreptate de majoritatea celor prezenți.

“Este vorba despre un proiect la care am lucrat patru ani și sper că l-am finisat astăzi. Aceste lucrări reprezintă atitudinea mea personală față de societatea în care trăim, față de pseudovalorile noastre culturale, referindu-mă anume la țara noastră. Încerc să fiu sarcastic și critic. Proiectul a început odată cu ideea și într-un mod absolut spontan. Toată expoziția se referă la o singură tematică, însă fiecare lucrare este specială, unele sunt mai personale, altele - mai generaliste. Eu încerc întotdeauna să mă bazez pe idee, nu pe procesul realizării tabloului, căci anume ideea sau intenția este cea care contează cel mai mult”, a spus autorul lucrărilor, Ștefan Eșanu.

Deschiderea oficială a expoziției de pictură a fost susținută de cuvintele de laudă din partea Stelei Moldovanu, proprietara art-salonului MolDeco: “Am hotărât să expunem niște lucrări pe care, probabil, foarte multă lume le consideră cumva naive, departe de a fi artă, însă eu consider că arta trebuie să exprime în primul rând realitatea, o emoție sau un dezacord. Arta trebuie să ne scoată din starea noastră de confort și eu cred că Ștefan a reușit să facă acest lucru. Ne-am dorit să reevaluăm ceea ce considerăm a fi valori și să ne întrebăm în mod sincer care sunt adevăratele valori ale moldovenilor.”

Printre invitați s-au numărat academicieni, pictori, critici de artă, colegi de facultate și prieteni ai artistului. „Ștefan își expune gândurile în mod grafic și veridic, chiar cu riscul de a nu place cuiva. El ne spune adevărul. Copiind natura, nu descoperi nimic. Abilitatea de a-ți expune gândurile este cea mai importantă pentru un artist”, a spus pictorul Victor Cobzac.

Despre realitatea reflectată în lucrările lui Ștefan Eșanu a spus câteva cuvinte și Vasile Botnaru, directorul postului de radio Europa Liberă: “Degeaba am încerca să fim pudici și să spunem că mesajul pe care îl transmit lucrările lui Ștefan este exagerat, căci, după mine, realitatea este exact așa. Din păcate, noi trăim sub presiunea idolilor falși.”

La deschiderea vernisajului au fost prezenți și membrii familiei artistului. “Eu nu vreau nici să îl laud, dar nici să-l critic pe Ștefan, dar știu că, de obicei, denumirile tablourilor sunt scurte. Aici, fiecare pânză are câte un comentariu și chiar mi-am permis să fac o analogie între aceste mesaje și explicațiile care le găsim pe pânzele din China sau Japonia, acele hieroglife enigmatice care, probabil, explică ce a vrut pictorul să spună printr-un tablou sau altul”, a spus tatăl artistului, Andrei Eșanu, academician la  Academia de științe a Republicii Moldova.

Vizitatorii pot admira cele 20 de lucrări ale lui Ștefan Eșanu până pe data de 21 noiembrie, de la ora 9.00 până la 19.00, la art-salonul MolDeco, aflat pe bd. Moscova 14/1.

Jurnalist: Șargu Nelly
Foto: Arhiva Moldeco

allfun

Еще События