События

La Muzeul național de istorie a avut loc deschiderea Expoziției brazilor de Crăciun

Muzeul național de istorie a Moldovei va găzdui, anul acesta, cei mai frumoși brazi din țară. Astăzi, 20 noiembrie, a avut loc deschiderea oficială a Expoziției brazilor de Crăciun. Echipa Klumea organizează în această iarnă cea de-a V-a ediție a evenimentului îndrăgit de zeci de artiști și mii de vizitatori.


Spre deosebire de edițiile precedente, anul acesta au putut participa nu doar studenții facultăților cu profil artistic, ci și artiști profesioniști. Anul acesta Expoziția brazilor de Crăciun se va desfășura între 20 noiembrie și 10 decembrie, iar licitația brazilor va avea loc pe 11 decembrie.

"Din start au fost înscriși circa 90 de participanți, însă, după preselecția noastră, în concurs au rămas doar 57 de lucrări. Am fost un pic mai critici și în fiecare an vom fi tot mai critici, dar asta face ca studenții noștri să fie cu mult mai creativi și mai inventivi", a declarat Viorica Nagacevschi, co-organizatoarea Balului brazilor de Crăciun.

Ca și în anii precedenți, Balul brazilor de Crăciun își propune să aducă lumină și căldură nu doar în sufletele vizitatorilor, dar și să contribuie la îmbunătățirea întregii societăți. "Balul brazilor de Crăciun este un proiect de creativitate socială. Noi încurajăm tinerii și artiștii să creeze pentru un scop de binefacere. Anul acesta am hotărât ca, pe lângă proiectul Arterapia, care va beneficia de jumătate din suma pe care o vom aduna, să invităm aici cinci organizații care să ne vorbească despre activitatea lor", a declarat Nata Albot, organizatoarea Expoziției brazilor de Crăciun.

Astfel, în cadrul expoziției au fost expuși și brazii confecționați de reprezentanții celor cinci organizații: "Hospice Angelus", Internatul pentru fete din Hâncești, Centrul pentru copii cu autism "Puzzle Kids", Organizația "Învingem mucoviscidoza" și"Dobroe serdtze". Acești brazi vor fi și ei cumpărați în licitație, iar banii adunați vor fi incluși în fondurile organizațiilor.

Participanții sunt extrem de entuziasmați de felul în care arată expoziția anul acesta. Pentru unii dintre ei participarea a fost o decizie spontană, iar alții s-au pregătit timp de săptămâni întregi. "Fiind studentă la Facultatea de arhitectură și urbanism, m-am gândit la crearea unui brad urban, un brad care ar reprezenta întregul oraș, cu blocurile și casele lui. Am lucrat la el aproximativ o lună, însă îmi doream să particip încă de când eram în liceu", a spus una dintre participante, Petronela Malcoci.

Pe data de 11 decembrie va avea loc licitația brazilor și vor fi desemnați câștigătorii concursului.

Cu ocazia Expoziției brazilor de Crăciun a fost schimbat și programul de lucru al muzeului. Astfel, acesta va fi deschis între orele 10.00 și 19.00, inclusiv vineri. Duminică muzeul va fi deschis de la 10.00 la 18.00. Prețul biletului este de 10 lei, iar copiii cu vârsta de până la 7 ani intră gratis.

Jurnalist: Nelly Șargu

Fotograf: Tina Purcel

allfun

Еще События