События

"Everybody in the Casa Mare"a adunat moldovenii la New York

În ajunul sărbătorilor de iarnă, la New York a avut loc marea sărbătoare a moldovenilor "Everybody in the Casa Mare". Devenit deja o tradiție și de data aceasta, evenimentul a adunat o multitudine de talente din diasporă, bucate tradiționele, povești de suflet dar și o liniște sufletească deosebită, întrucât pentru câteva ore bune, moldovenii s-au simțit acasă, aflându-se în inima Manhattan-ului. Totodată, curiozitatea străinilor prezenți a fost de admirat, deoarece, pe lângă faptul că aceștia au învățat cuvinte precum "Bună seara", "Crăciun fericit" și "Mulțumesc", aceștia au participat și la un concurs de gătit colțunași – ca la mama acasă!


Prezentă la eveniment, Nata Albot a prezentat cartea sa de rețete culinare "Eat like molodovans" și a povestit: "Eu de fapt vin de la Bordeaux, acolo unde a fost deasemenea un eveniment al moldovenilor, pe urmă am aterizat la Washington DC, la fel "Everybody in the Casa Mare" și am venit aici. Noi nu știam la ce să ne așteptăm, pentru că atunci când vii de acolo de unde ți-a fost cald și bine, te întrebi, oare o să mai dureze? Oare o să fie și aici moldoveni așa buni, calzi, pozitivi, cum au fost acolo? Și când am intrat în scenă și am văzut că lumea răspunde la "bună seara", ne-am simțit de parcă am ajuns acasă!".

Acasă s-a simțit și Elena Streșna care a încins o horă de zile mari la eveniment. Absoventă a școlii de arte "Valeriu Poleacov", tânăra susține că deși interpretează diferite stiluri de muzică, cel mai aproape de suflet îi este stilul popular care îți dă o energie aparte pe care nu o poți regăsi nici în muzica dance, pop sau rock etc. "Am avut onoarea și plăcerea să particip la evenimentul "Everybody In The Casa Mare" care mi s-a părut o idee extraordinară din prima. Eu personal, am avut drept scop principal să încarc lumea cu energie pozitivă și să aduc zâmbete pe fața celor prezenți, sper și cred că mi-a reușit datorită horelor și sârbelor interpretate care nu au lăsat oaspeții nici o clipă să stea pe loc" mărturisește Elena pentru Allfun.

Evghenia Berzan, organizatoarea evenimentului (co-fondatorul grupului Promovăm Moldova @ New York) declară că: "Îmi aduce o enormă plăcere să știu că "Everybody in the Casa Mare" a adunat împreună talentele din diasporă, care locuiesc în diferite orașe ale Americii de Nord și reușesc să transpună dragostea lor față de Moldova, fie prin cântec sau dans, fie prin muzică sau pictură, fie prin gastronomie sau vin de pe meleagurile noastre natale."


La eveniment a participat și Ambasadorul, Reprezentant Permanent al Republicii Moldova pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite (New York) Vlad Lupan, care a reamintit celor prezenți, importanța diasporei sub aspect structural, sprijinul acesteia dar și importanța păstrării și promovării valorilor naționale oriunde în lume! Amintim că evenimentul a fost organizat de grupul social Promovam Moldova @ New York cu efortul comun a diasporilor din 3 orașe: Washingon DC, New York și Montreal, și cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora.

Pe scena din "Casa mare" au mai urcat: Andrei Bolocan cu un fragment din emisiunea "Lumina", un recital de romanțe cu Elenei Negruță, master-class de dans cu Ted Postolachi și Iulia Checcolini, workshop artistic al pictorilor Andrian și Ion Moraru, dar și concertul "Songs of the world" al Elenei Carafizi & Andy Oncea.

Jurnalist: Anna Panovici
Foto: Arhiva evenimentului

allfun

Еще События