News Mix

Două tinere de la UTM au luat premii la Festivalul şcolilor de arhitectură din Cipru

Cele mai bune proiecte de licență ale studenților specialității Arhitectură, promoţia 2016, au fost prezentate la cel de-al VI-lea Festival Internaţional al Şcolilor de Arhitectură, Inginerie şi Design din Eurasia. Printre acestea s-au numărat și două proiecte ale studenților de la Universitatea Tehnică din Moldova, care s-au clasat pe locul I și II.

Luminița Lupașcu (coordonator – Evgheni Smolin) a fost apreciată cu diplomă de gradul I pentru proiectul de licență „Modernizarea edificiului Uprava Zemstvei, or. Orhei”. Conceptul se referă la restaurarea monumentului de arhitectură construit în anul 1887 de arhitectul Vladimir Țâganco, propus spre extindere printr-o clădire adițională, pentru a satisface cerințele Centrului expozițional pentru dezvoltare în domeniul agrar.

O altă studentă, Galina Turucalo (coordonator – Anatol Kuzi), s-a clasat pe locul II pentru proiectul de licenţă„Centru de Cultură Franceză, or. Chişinău”.  Complexul multifuncțional de divertisment cuprinde o gamă largă de activități publice în domeniul culturii şi artei, divizată în muzee, biblioteci, teatre, centre expoziționale etc. Noul obiectiv va îmbunătăți situația urbanistică în zona istorică a municipiului, urmând să devină o carte de vizită a Capitalei.

Participarea Universităţii Tehnice a Moldovei la acest festival a devenit deja o frumoasă tradiţie, an de an lucrările studenților de la UTM ocupând locuri de frunte în categoria „Cele mai bune proiecte de licenţă”.

Iniţiat în 2009 de Amerlan Kussainov, președinte al Academiei de Arhitectură şi Inginerie din Kazahstan, festivalul din acest an s-a desfășurat în orașul Lefkoșa (Λευκωσία),  Cipru, în perioada 7-10 septembrie.

Sursa: diez.md

 

Еще News Mix