News Mix

Pelicanii au invadat lacul de acumulare din oraşul Taraclia

Stoluri de pelicani pot fi văzute şi în această vară pe lacul de acumulare din Taraclia. În timp ce locuitorii din zonă se arată entuziasmaţi de prezenţa păsărilor, pescarii au mari bătăi de cap, deoarece pelicanii pot să le înfulece tot peştele din lac, relatează Mesager.


Pelicanii vin pe lacul de acumulare din Taraclia pentru a se hrăni, în perioada verii, când de regulă se află în delta Dunării, unde formează colonii pentru depunerea ouălor şi creşterea puilor. Cel mai des stolurile de pelicani pot fi văzute aici pe timp de seară.

„Au partizani care îi anunţă unde este peştele, aşa că pot veni în stoluri mari şi prinde tot peştele din lac. Au o tactică anume - înoată în formă de potcoavă spre mal, iar peştele speriat sare din apă. De cele mai dese ori se hrănesc noaptea şi imediat zboară spre cuiburi. Aceste păsări sunt incluse în Cartea roşie şi nu le putem face nimic. Putem doar să le gonim cu bărcile. Dacă vin doar câteva exemplare - nu e mare pagubă, însă dacă sunt mii, atunci pot să înghită câteva tone de peşte şi nu ne putem permite acest lucru pentru că ar fi o mare pierdere pentru gospodăria piscicolă”, a declarat șeful Gospodăriei piscicole, Ștefan Moldovan.

Locuitorii din Taraclia se arată bucuroşi de prezenta acestor păsări pe lac. „Merg acolo în fiecare dimineaţă, dar azi nu le-am văzut. Natura trebuie să fie protejată. Sunt niște păsări foarte frumoase, important este ca nimeni să nu le facă rău”,a spus o locuitoare a orașului Taraclia.

„În fiecare an, pe lacul nostru vin circa cinci mii de pelicani. E o privelişte extraordinară, de aceea oamenii care trec pe aici privesc impresionaţi aceste păsări, deși cei din gospodăria piscicolă nu sunt tare bucuroși”, a menționat primarul municipiului Comrat, Serghei Filipov.

Pe teritoriul Republicii Moldova pot fi întâlnite două specii de pelicani: pelicanul comun și pelicanul creț. Acestea sunt specii rare atât în Europa, cât şi în întreaga lume. Pelicanii nu doar că sunt declarați monumente ale naturii, ei mai sunt ocrotiți și prin Convenția de la Berna, privind conservarea vieții sălbatice și a habitatelor naturale.

Sursa: trm.md

Еще News Mix