În zilele noastre, pentru că suntem înconjurați de tehnologie și avem o gamă atât de largă de alternative la cărți, cum ar fi cărțile online și alte activități pe internet, cum ar fi site-urile de jocuri online, generațiile viitoare tind să devină din ce în ce mai puțin interesate să citească, în special cărțile tradiționale.
De asemenea știm că, oricât de practice ar fi cărțile digitale, prin faptul că nu ocupă spațiu și, atâta timp cât device-ul pe care îl utilizați are baterie, le puteți citi oriunde, chiar dacă nu aveți lumină, totuși simplul fapt de a avea o carte fizică în mâini, gestul de a schimba pagina și de a simți mirosul de tuș imprimat pe hârtie este inegalabil.
Cărțile nu sunt doar un mod de relaxare, sunt un mod de învățare pasivă, prin experiențele personajelor, prin modul lor de gândire, de comunicare și de reacție. Cărțile ne ajută să ne îmbogățim vocabularul și să ne lărgim orizonturile. Însă sunt și lucruri despre cărți pe care nu le știți și tocmai de aceea am ales să vă surprindem astăzi cu un top 5 cele mai interesante caracteristici despre cărți.
1. Există mai mult de 130 de milioane de cărți publicate
Conform unui studiu realizat de Google în anul 2010, în acest an existau deja 129,864,880 cărți publicate. Desigur, după toți acești ani, numărul este mult mai mare acum. Credem că am avut cu toții un moment în care simțeam nevoia să citim ceva și nu reușeam să găsim cartea care să ne cheme înspre ea. Data viitoare când vom avea sentimentul că nu reușim să găsim o carte de citit, să ne amintim acest număr, cu siguranță vom continua căutările până o vom găsi.
2. Cea mai scumpă carte vândută vreodată
Cu siguranță fiecare dintre noi a simțit la un moment dat că o carte pe care ne-o doream era un pic cam scumpă, așa că am lăsat-o pe raft, în loc să o cumpărăm. Așadar, dorim să vă informăm că cea mai scumpă carte vândută vreodată a costat nici mai mult, nici mai puțin decât 30,8 milioane de dolari. Cartea se numește Codex Leicester, a fost scrisă de Leonardo Da Vinci și a fost cumpărată de Bill Gates. Parcă acum cartea aceea nu mai pare așa scumpă, nu?
3. Mirosul cărților vechi
Cu toții iubim mirosul cărților vechi, dar știați că există un cuvânt pentru acest miros? Se numește ”Bibliosmie”.
4. Cea mai lungă frază printată
În ”Mizerabilii” lui Victor Hugo găsim cea mai lungă frază printată vreodată, care numără 823 de cuvinte.
5. Prima carte scrisă la mașina de scris
Prima carte scrisă vreodată la mașina de scris a fost bine-cunoscuta ”Aventurile lui Tom Sawyer” scrisă de Mark Twain.
6. Theodore Rossevelt citea o carte pe zi
Unii oameni se chinuie săptămâni întregi să citească o carte, însă celebrul președinte american citea o carte în fiecare zi.
7. Cele 3 cărți cele mai citite în lume
Există mulți oameni care au lucrat la acest studiu, pentru a afla care sunt cele 3 cărți cele mai citite în lume, și au descoperit că sunt Biblia, Quotations from Chairmain Mao Tse-Tung și Harry Potter.
8. Alice în Țara Minunilor
Alice în Țara Minunilor a fost inspirată după fapte reale. Numele lui Alice cea adevărată era Alice Liddell și familia ei era apropiată de autorul Lewis Carroll. Într-o aventură împreună, pe o barcă, Alice, în vârstă de 10 ani, l-a rugat pe Lewis să-i spună o poveste, și așa a luat naștere una dintre cele mai iubite cărți ale copilăriei.
9. Harry Potter
Numele de Harry Potter este cunoscut în toată lumea, însă ceea ce nu știm este că acest nume a apărut deja în istorie, în Polonia anului 1972, sub forma unei povestiri scurte cu același nume, în revista Zycie Literackie. Autorul acestei povestiri, Jan Rostworowski, povestește viața unui Harry de 17 ani, mai mult ”încuiat” decât vrăjitor, care la final, pur și simplu dispare.
10. Cea mai mare carte publicată
Cea mai mare carte publicată vreodată măsoară 5m x 8,06m și cântărește aproximativ 1500 de kilograme. Sperăm că v-ați distrat și ați învățat ceva nou. Va așteptăm și data viitoare pentru cele mai interesante fapte despre lumea din jurul nostru.