Crăciunul este, la nivel mondial, o sărbătoare care promovează iubirea, acceptarea, fericirea și evoluția fiecărei persoane spre mai bine. Indiferent de țara în care ne aflăm, Crăciunul vine mereu ca o oază de speranță în mijlocul frigului de neîndurat al iernii. Și, deși Crăciunul este o sărbătoare atât de complexă și cu atât de multe semnificații ascunse, copiii sunt cei care o așteaptă cu cel mai mare drag, datorită cadourilor pe care le aduce Moș Crăciun. Dar bineînțeles că sărbătoarea Crăciunului înseamnă mult mai mult de atât și noi am decis să vă prezentăm o listă cu 5 cele mai interesante curiozități despre această minunată perioadă a anului, pe care o puteți împărtăși cu copiii dumneavoastră în timp ce ei deschid cadourile.
1. Nașterea Domnului
Crăciunul, după cum bine știți deja, celebrează nașterea Domnului Iisus Hristos. Data de 25 Decembrie, însă, nu este data sa exactă de naștere, întrucât aceasta este necunoscută. Această dată a fost aleasă de Biserica Catolică Romană, după moartea lui Iisus, și în așa fel s-a început celebrarea nașterii Sale la nivel mondial.
2. Originea brazilor de Crăciun
Împodobirea brazilor de Crăciun este o altă tradiție iubită în orice familie care celebrează această sărbătoare, chiar dacă celebrează nașterea lui Iisus, sau pur și simplu, frumusețea acestei sărbători. Însă știați că primii brazi de Crăciun au fost folosiți de romanii și egiptenii antici? Ei utilizau orice fel de copac cu frunze veșnic verzi, fie că e vorba de brazi, de pini, molizi sau orice alt fel de copac de conifer. Tradiția cu împodobitul brazilor de Crăciun cu ornamentele pe care le cunoaștem noi astăzi a început abia mult mai târziu, în Germania secolului al XVI-lea. Vă întrebați cum ornau arborii de crăciun înainte? Altă curiozitate foarte interesantă și noi avem răspunsul! Înaintea secolului al XVI-lea, când, în Germania, au început producerea ornamentelor special dedicate brazilor de Crăciun, arborii erau decorați cu fructe și nuci.
3. Legenda lui Moș Crăciun
Când vine vorba despre Moș Crăciunul modern, cunoscut de toată lumea în ziua de astăzi, Moș Crăciun este cel care aduce cadouri copiilor cuminți. Însă legenda Moșului vine din timpuri străvechi. Se spune că Moșul din zilele noastre era la origine cunoscut sub numele de Nicolae, mai apoi devenit Sfântul Nicolae și era un episcop care avea grijă de cei nevoiași. De asemenea, Nicolae episcopul, avea o inimă mare și făcea, din banii episcopiei sale, cadouri copiilor, ceea ce mai târziu l-a transformat în Moș Crăciun.
O altă legendă asupra originii Moșului, mai apropiată de Biblie, susține că Moș Crăciun, înainte de a fi transformat în ceea ce îl știm noi astăzi, era un păstor la ușa căruia a bătut Fecioara Maria pentru a-i cere adăpost când urma să-l nască pe Iisus. Pentru că păstorul a refuzat să o ajute, Dumnezeu l-a pedepsit ca în fiecare an, în noaptea nașterii Fiului Său, păstorul să trebuiască să împartă cadouri copiilor din toată lumea, pentru a-și ispăși pedeapsa.
Indiferent care legendă e adevărată, noi îl iubim pe Moș Crăciun și avem grijă să fim cuminți tot anul, pentru a ne asigura că primim și noi cadouri în Ajun.
4. Originea culorilor costumului lui Moș Crăciun
Știați că, la origini, în funcție de fiecare țară în parte, Moșul era îmbrăcat în alte culori? În România, spre exemplu, pe vremea când Moș Crăciun era cunoscut ca Moș Gerilă, costumul său era alb. În alte țări, însă, era albastru, verde sau chiar mov. Odată cu apariția reclamelor cu Coca Cola, însă, care au decis să-l îmbrace pe Moș în culorile produsului său, adică în roșu și alb, acest costum a luat amploare și așa am ajuns să avem un Moș îmbrăcat cum îl știm noi astăzi.
5. Masa de Crăciun tradițională
La noi în țară și nu numai, există tradiția mesei îmbelșugate de Crăciun, care se spune, astăzi, ca ne aduce prosperitate și belșug pentru anul ce vine. De unde a apărut, însă, această tradiție? Deși România a păstrat masa tradițională, anume tăierea porcului și gătirea lui în diverse produse și delicatese specifice țării și perioadei, știați că în Anglia, masa tradițională era capul de porc cu muștar? Suntem fericiți să afirmăm că tradiția lor s-a schimbat și acum se mănâncă curcan.
Acestea nu sunt singurele curiozități despre Crăciun, dar noi credem că sunt cele mai interesante, așa că dacă voi știți altele și doriți să le împărtășiți cu noi, puteți lăsa în comentarii și putem să ne bucurăm împreună de ele!