O cană de ceai este mereu bine venită într-o seară liniștită, după o zi lungă de muncă, iar într-o zi friguroasă de iarnă, cu atât mai mult. Mai mult decât atât, oricine iubește o cană de ceai la micul dejun, alături de niște pâine prăjită cu unt, sau chiar niște croissante franțuzești sau brioșe și clătite. Cunoaștem atât de multe tipuri de ceai și orice casă are cel puțin două tipuri diferite de ceai în casă, ba chiar le utilizăm în scopuri diferite. Avem cu toții acea cutie de ceai pentru calmare, ceai energizant, ceai pentru slăbit și ceaiul acela scump, pentru a ne face poftele din când în când.
Întrebarea este, ce știm de fapt despre ceai? Noi am pregătit, în acest articol, 10 lucruri incredibil de interesante despre ceai, pe care nu toată lumea le cunoaște.
1. Ceaiul este a doua cea mai populară băutură de pe planetă
Imediat după apă, ceaiul este a doua cea mai populară băutură din lume, chiar mai populară decât cafeaua. În ciuda popularității de care se bucură cafeaua în țările din vestul lumii, țările asiatice au băutul ceaiului în cultura lor.
2. Unele plicuri de ceai conțin plastic
Pentru că anumite firme doresc să aibă o calitate cât mai înaltă a plicurilor de ceai, anumite plicuri conțin plastic în ele. Dacă doriți să vedeți o listă de firme care adaugă plastic în compoziția plicurilor sale, puteți citi articolul acesta.
3. Firma Lipton produce în medie 5 miliarde de plicuri de ceai pe an
Am văzut deja că ceaiul este a doua cea mai consumată băutură din lume, însă știați că firma Lipton produce în medie 5 miliarde de plicuri de ceai pe an?
4. Timpul de creștere al plantei de ceai
Pentru ca o plantă nouă de ceai să fie gata de recoltare, trebuie să îndeplinească 3 ani de viață, iar ca să ajungă la maturitatea necesară pentru a fi făcută ceai, durează între 4 și 12 ani, în funcție de fiecare plantă în parte.
5. Modul de stocare al ceaiului acasă
Prin faptul că plantele de ceai pe care le punem la fiert pentru a le consuma sunt uscate, acestea absorb ușor umiditatea din jurul lor, motiv pentru care este indicat ca o cutie de ceai să fie stocată la loc uscat, ferit de umiditate. De asemenea, este indicat să nu stocăm ceaiul în același loc cu cafeaua sau alte condimente, din aceleași motive. Plantele uscate de ceai vor absorbi aromele condimentelor sau al cafelei și gustul nu va rămâne același.
6. Când a fost descoperit ceaiul
Legenda spune că ceaiul a fost descoperit în anul 2737 î.Hr., când în ceașca de apă fiartă a împăratului Chinei Shennong a căzut o frunză și acesta a decis să bea rezultatul și așa am ajuns să avem ceai.
7. Ceaiul cu unt
În Tibet, există un tip de ceai, poate cel mai des întâlnit, făcut din frunze de ceai negru, unt de Yak și sare.
8. Cel mai scump ceainic
Conform Cărții Recordurilor, cel mai scump ceainic din lume a fost făcut pe comandă de o Caritate Londoneză. Printre alte minunate caracteristici, ”Egoistul”, așa cum a fost denumit, are un minunat strat de 1658 diamante, 386 pietre de rubin și un mâner de fildeș de mamut cu o bază de aur de 18 karate.
9. Ceaiul ca monedă
În anumite zone ale lumii, până în secolul al XX-lea, ceaiul, dar în special ceaiul Pu-Erh a fost folosit pe post de monedă. Printre țările în care se folosea ceaiul ca monedă se enumeră China, Mongolia, Tibet, Rusia și Siberia.
10. Arta citirii în ceai
Arta cititului în ceai se numește Taseografie și provine din limba franceză. Termenul ”tasse” semnifică cupă, sau cană. Așadar, practic, am putea spune ca termenul, tradus mot-a-mot, înseamnă cititul în cană. Din fericire, suntem aici pentru a lămuri orice confuzie și a vă asigura că înseamnă cititul în ceai.
Dacă și dumneavoastră cunoașteți curiozități despre ceai, sau dacă aveți o povestioară amuzantă să ne povestiți în legătură cu ceva legat de ceai, vă rugăm să ne lăsați un comentariu și să ne spuneți, pentru că pe noi ne interesează să ținem legătura cu cititorii noștri, pentru că fără dumneavoastră, noi nu am fi aici. Așa că nu ezitați să ne spuneți prin comentarii, ca să râdem și noi și alți cititori, sau, dacă e doar un fapt curios puțin știut de alții, să aflăm cu toții! Ne revedem în articolul următor!